2007 Writers Guild of America Strike

För de som inte känner till strejken som pågår i USA just nu.

2007-11-06 13:27
I går natt gick 12 000 manusförfattare ut i strejk i Hollywood. Efter månader av förhandlingar varslar nu manusförfattarnas fackförbund sina medlemmar. Den största orsaken är den låga ersättningen för DVD-utgåvor.

3 cent per såld DVD får de amerikanska manusförfattarna i dag, med dagens dollarvärde ungefär 20 svenska ören. Manusförfattarna kräver dubbelt så mycket, men tv- och filmbolagen säger nej. Strejken drabbar i första hand pratshower som Jay Leno, David Letterman och Conan O'Brien, då de innehåller en tio minuter lång monolog om dagsaktuella händelser. I slutändan kan strejken också försena serier och filmer.

Det råder även en liknande konflikt mellan svenska manusförfattare på TV4 och Kanal 5 och Dramatikerförbundet. I början av oktober sa TV-kanalerna upp avtalet med manusförfattarna och än så länge finns ingen lösning.

- Risken är liten att det blir en strejk av samma omfattning i Sverige, eftersom Dramatikerförbundet bara har drygt 600 medlemmar som är manusförfattare. Men orsaken är densamma som i USA, ersättningen för de nya medierna. Men det går inte riktigt att jämföra de olika konflikterna, säger Claes-Göran Lillieborg, som tidigare jobbat som manusförfattare och som nu är programansvarig för manusförfattarutbildningen på Umeå universitet.

- Sannolikheten är nog stor att strejken håller på ett tag med tanke på strejken 1988. Manusförfattarna berör ju inte den dagliga vardagen och behöver därför inte lösas akut, fortsätter Claes-Göran Lillieborg.

Den senaste manusförfattarstrejken i USA 1988 varade i 22 veckor och kostade filmindustrin 500 miljoner dollar.

Text: VERONICA SJÖBLOM
http://webbtidningen.kultmed.umu.se/node/505

Nu har alltså strejken pågått i snart en månad och nu också drabbat de amerikanska serierna. Nu är det mycket som börjar gå i repris här i USA, så det är väll bara att vänta ut strejken. Det verkar som att de slänger in repriser lite då och då nu för att inte fåslut på avsnitt, så förhoppningsvis slipper jag kolla på enbart repriser en tid framöver.


Kommentarer
Postat av: Charming man

hur kan det ens finnas så många?

Postat av: Jessica

jag tycker inte att författarna ska ge sig deras krav är inte orimliga!! men hallå hollywood ge er nu! det är nog inte bara jag som sitter och väntar på lite nya avsnitt på tv.. det är ju BARA repriser som går!!

2007-12-12 @ 21:56:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback